Tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, intervalgacha ro’za yurak-qon tomir o’lim xavfi yuqori
Yangi tahlilga ko’ra, intervalgacha ro’za – ixtiyoriy ro’za va ro’za tutmagan davrlar o’rtasida aylanadigan parhez – yurak-qon tomir kasalliklaridan o’lim xavfi yuqori bo’lishi mumkin.
Tahlil, Birinchi marta dushanba kuni Chikagodagi Amerika yurak assotsiatsiyasining ilmiy sessiyalarida taqdim etilgan ma’lumotlarga ko’ra, kuniga sakkiz soatdan kamroq ovqat iste’mol qiladigan odamlarda, kuniga 12-16 soat davomida ovqatlanadigan odamlarga qaraganda, o’limga olib keladigan yurak-qon tomir kasalliklari xavfi 91 foizga ko’p. .
Tadqiqotchilarning ta’kidlashicha, yurak-qon tomir kasalliklaridan o’lim xavfi ortishi yurak xastaligi yoki saraton kasalligi bilan yashovchilarda ham kuzatilgan. Mavjud yurak-qon tomir kasalliklari bo’lgan va kuniga 8 dan 10 soatgacha ovqat iste’mol qilganlar, shuningdek, yurak xastaligi yoki insultdan o’lim xavfi 66 foizga yuqori bo’lgan.
Olti-sakkiz soatlik oynada ovqatlanish va qolgan 16-18 soat davomida ro’za tutishni o’z ichiga olgan intervalgacha ro’za so’nggi 10 yil ichida mashhurlik darajasi oshdi. Tadqiqotlar taklif qilganlar parhez vazn yo’qotishga yordam beradi, saraton kabi kasalliklar xavfini kamaytiradi, qon bosimini pasaytiradi va energiyani oshiradi.
Xitoyning Shanxay Jiao Tong universiteti tibbiyot fakulteti tadqiqotchilari tomonidan olib borilgan tahlil Kasalliklarni nazorat qilish va oldini olish markazlarining 2003 yildan 2018 yilgacha Qo‘shma Shtatlar bo‘ylab 20 000 nafar kattalar haqidagi ma’lumotlariga asoslangan. akademik jurnal. Biroq, yurak-qon tomir kasalliklaridan o’lim xavfi bo’yicha intervalgacha ro’za tutishning uzoq muddatli ta’sirini o’rganish juda oz sonli odamlardan biridir.
“Kundalik ovqatlanish vaqtini qisqa muddatga, masalan, kuniga 8 soatga cheklash so’nggi yillarda vazn yo’qotish va yurak sog’lig’ini yaxshilash usuli sifatida mashhur bo’ldi”, dedi katta tadqiqot muallifi, fanlar doktori Viktor Venze Zhong. bayonot. “Biroq, vaqt bilan cheklangan ovqatlanishning sog’liq uchun uzoq muddatli ta’siri, shu jumladan har qanday sabab yoki yurak-qon tomir kasalliklaridan o’lim xavfi noma’lum.”
Zhongning so’zlariga ko’ra, tadqiqotchilar intervalgacha ro’za tutish dietasiga rioya qilganlar yurak-qon tomir kasalliklaridan o’lim xavfi yuqori ekanligini aniqlashdan “hayratlanishgan”.
“Ushbu turdagi parhez o’zining potentsial qisqa muddatli foydalari tufayli mashhur bo’lgan bo’lsa-da, bizning tadqiqotimiz shuni ko’rsatadiki, kuniga 12-16 soatlik odatdagi ovqatlanish vaqti bilan solishtirganda, ovqatlanishning qisqarishi uzoq umr ko’rish bilan bog’liq emas. ”, deb yozdi u.
Zhongning ta’kidlashicha, topilmalar odamlarni dietani tanlashda ehtiyotkor bo’lishga undaydi va bu tanlovlar insonning sog’lig’i holatiga “mos bo’lishi” kerakligini ta’kidladi.
Topilmalar intervalgacha ro’za tutish yurak-qon tomir o’limiga olib kelgan degani emas va keyingi tadqiqotlar dieta va yurak-qon tomir tizimining salbiy oqibatlari o’rtasidagi bog’liqliklar ortidagi “biologik mexanizmlar” ni ko’rib chiqishi kerak, deya qo’shimcha qildi u. Uning ta’kidlashicha, tadqiqot odamlarning nima iste’mol qilgani haqidagi xotiralariga ham bog’liq.
Zhong Bu haqda NBC News xabar berdi Tahlillarga asoslangan aniq tavsiyalarni ishlab chiqishga hali erta: “Qisqa muddat, masalan, 3 oy davomida intervalgacha ro’za tutish, ehtimol, vaznni kamaytirish va kardiometabolik salomatlikni yaxshilash uchun foyda keltirishi mumkin”. U odamlar uzoq vaqt davomida intervalgacha ro’za tutishdan “haddan tashqari” ehtiyot bo’lishlari kerakligini ta’kidladi, deb xabar berdi NBC News.
Mualliflik huquqi 2024 Nexstar Media Inc. Barcha huquqlar himoyalangan. Ushbu materialni nashr qilish, efirga uzatish, qayta yozish yoki qayta tarqatish mumkin emas.
#Tadqiqotlar #shuni #korsatadiki #intervalgacha #roza #yurakqon #tomir #olim #xavfi #yuqori