Erta o’lim xavfi bilan bog’liq ultra qayta ishlangan ovqatlar: Tadqiqot
30 yillik tadqiqot shuni ko’rsatdiki, o’ta qayta ishlangan ovqatlarni iste’mol qilish erta o’lim xavfi yuqori.
Chorshanba kuni chop etilgan tadqiqot BMJ jurnali115 000 kishining ovqatlanish odatlarini o’rganib chiqdi va o’ta qayta ishlangan oziq-ovqatlarni ko’proq iste’mol qilish o’lim xavfi biroz yuqoriroq ekanligini aniqladi.
Natijalar odamlarning qaysi oziq-ovqatlarni iste’mol qilganiga qarab o’zgardi, ammo go’sht, parranda go’shti va dengiz mahsulotlarining “tayyor” mahsulotlari o’lim bilan kuchli bog’liqligini ko’rsatdi.
“Odatda ozuqaviy sifati past va energiya zichligi yuqori bo‘lgan o‘ta qayta ishlangan oziq-ovqatlar yuqori daromadli mamlakatlarning oziq-ovqat ta’minotida ustunlik qilmoqda va o‘rta daromadli mamlakatlarda ularning iste’moli sezilarli darajada oshib bormoqda”, — deyiladi tadqiqotda.
ga ko’ra Milliy salomatlik va ovqatlanish ekspertizasi so’roviQo’shma Shtatlardagi kattalar kunlik energiya iste’molining 57 foizini va yoshlarning 67 foizini ultra qayta ishlangan oziq-ovqatlar tashkil qiladi.
Ultra qayta ishlangan ovqatlar shakar, natriy, to’yingan yog’lar, trans yog’lari, tozalangan uglevodlarni qo’shib, juda oz miqdorda tola qo’shadi. Tadqiqotda aytilishicha, ular tarkibida oziq-ovqat mahsulotlarini qayta ishlash jarayonida qo’shiladigan qo’shimchalar va ifloslantiruvchi moddalar kabi zararli moddalar ham bo’lishi mumkin.
Tadqiqot shuni ko’rsatdiki, o’ta qayta ishlangan oziq-ovqat o’lim, yurak-qon tomir kasalliklari, metabolik sindrom, depressiya va postmenopozal ko’krak saratoni xavfining oshishi bilan bog’liq.
Birlashgan Millatlar Tashkilotining Oziq-ovqat va qishloq xo’jaligi tashkiloti ma’lumotlariga ko’ra, o’ta qayta ishlangan ovqatlar “oshxonada hech qachon yoki kamdan-kam qo’llanilmaydi” va tuz, yog’ va shakar kabi qo’shimchalarga ega bo’lib, ular ovqatni yanada jozibador qiladi.
Tadqiqot 1986 yildan 2018 yilgacha bo’lgan va hech qanday xavf-xatarga ega bo’lmagan odamlarni kuzatdi va har ikki yilda bir marta so’rov o’tkazdi. Aniqlanishicha, eng ko’p qayta ishlangan ovqatni iste’mol qilgan odamlarda o’lim xavfi 4 foizga yuqori.
Go’shtlar o’lim darajasi bilan kuchli bog’liqlikni ko’rsatdi, sodali suv, muzqaymoq va qayta ishlangan nonushta ovqatlari ham o’lim bilan yuqori darajada bog’liq edi.
Yorma yoki butun don mahsulotlari kabi qayta ishlangan oziq-ovqatlar yuqori xavfga ega bo’lish ehtimoli kamroq edi, chunki ular tarkibida tola, vitaminlar va minerallar mavjud, deydi tadqiqot muallifi doktor Mingyang Song, dedi CNN.
Song hukumatga oziq-ovqat mahsulotlarini tartibga solish bo’yicha tavsiyalar berishdan oldin, oziq-ovqat qo’shimchalari, emulsiya yoki lazzatlarning sog’likka qanday ta’siri kabi ko’proq o’rganilishi kerakligini aytdi.
“Agar odamlar umuman sog’lom ovqatlanishni davom ettirsalar, menimcha, ular qo’rqishlari yoki qo’rqib ketishlari shart emas”, dedi u. “Umumiy ovqatlanish tartibi hali ham salomatlik natijalarini belgilovchi asosiy omil bo’lib qolmoqda.”
Qo’shiq tavsiya etilgan shaxslar qo’shimchalari past bo’lgan oziq-ovqatlarni tanlaydilar va odamlar tanlagan o’ta qayta ishlangan ovqatlarning ozuqaviy tarkibini yodda tutishadi.
Mualliflik huquqi 2024 Nexstar Media Inc. Barcha huquqlar himoyalangan. Ushbu materialni nashr qilish, efirga uzatish, qayta yozish yoki qayta tarqatish mumkin emas.
#Erta #olim #xavfi #bilan #bogliq #ultra #qayta #ishlangan #ovqatlar #Tadqiqot